Programma 2024

Beste Maarkedaller,


Twaalf jaar. Zo lang besturen we onze fantastische gemeente Maarkedal. De voorbije twee legislaturen hebben we het beste van onszelf gegeven om Maarkedal nóg mooier te maken. En we gaan niet vals bescheiden doen. We zijn trots op wat we hebben bereikt. Maarkedal is zichtbaar veranderd. Maarkedal beweegt, bloeit en bruist. En dat wordt opgemerkt tot ver buiten onze gemeentegrenzen.

U gaat op zondag 13 oktober 2024 naar de stembus. We willen daarom opnieuw uw steun vragen. Vanuit onze ervaring en met het enthousiasme dat u van ons gewoon bent, stellen we alvast onze 23 thema’s voor waarmee we aan de slag willen gaan tijdens het volgende lokale bestuur.

Daarin één rode draad: N-VA Maarkedal verbindt.
We verbinden op verschillende manieren. We brengen mensen samen door cultuur. Steun aan verenigingen en onze lokale ondernemers. Goede wegen en fietspaden verbinden onze dorpen. We kiezen voor een verbindende visie op natuur en landbouw. En nog zoveel meer…

Wij hebben goesting. Goesting om opnieuw zes jaar het beste van onszelf te geven. Goesting om Maarkedal nóg mooier te maken. Goesting om opnieuw te besturen. En met ons verkiezingsprogramma tonen we u graag dat we klaar zijn om er opnieuw in te vliegen.
Wij leggen de lat graag hoog. U ook?

U kan het volledige programma hieronder lezen of integraal bekijken via volgende link: 

 

 

 

 

Cultuur centraal in Maarkedal

De voorbije jaren bieden we in Maarkedal een cultuurbeleid aan dat gelijkwaardig is aan dat van grotere steden en gemeenten. Denk maar aan de sterke programmatie in GC Het Marca en de vele evenementen die we als gemeente blijven ondersteunen.
Mensen samenbrengen, daar gaat het voor ons om.
We zetten daarom in op een sterk cultuurbeleid dat
focust op de Maarkedalse identiteit. Ook de volgende
jaren zullen we onze tradities versterken. Initiatieven
om mensen dichter bij elkaar te brengen rond cultuur zullen we mee ondersteunen. Want literatuur en muziek verbinden mensen.

1. Een toegankelijke bibliotheek blijft voor ons een kerntaak van de gemeente. Naast aandacht voor activiteiten in de bibliotheek die gericht zijn op kinderen, willen we ook meer senioren terug aan het lezen krijgen. Voor wie het niet mogelijk is om naar de bibliotheek te komen omwille van ziekte of beperkte mobiliteit, onderzoeken we de mogelijkheid van een bibliotheek aan huis.

2. Voor wie een boek wil terugbrengen naar de bibliotheek maar niet vrij is binnen de openingsuren, voorzien we de mogelijkheid om het boek buiten de uren in te leveren via een digitale inleverbox.

3. Om een bibliotheekbezoek zo laagdrempelig mogelijk te maken is het een extra troef dat een boete niet als mogelijke ‘straf’ boven mensen hun hoofd hangt. Daarom lanceren wij een boetevrije bib zodat de bibliotheekmedewerkers zich kunnen richten op hun kerntaak: de Maarkedaller bijstaan bij hun vragen.

4. We bouwen verder de activiteiten in onze cultuurtempel GC Het Marca uit.

We voorzien een gevarieerd programma voor de verschillende doelgroepen. Daarnaast zal er een specifiek bijkomend budget voorzien worden waarbij u als burger inspraak zal hebben bij de programmatie. We voorzien een voorrangsregel waarbij inwoners van Maarkedal als eerste de mogelijkheid zullen krijgen om tickets aan te kopen.

5. We zorgen voor meer promotie voor de optredens in Gemeenschapscentrum Het Marca middels verspreiden van jaarkalender, online campagnes en duidelijke aanwezigheid in het straatbeeld.

6. Niet alleen de activiteiten maar ook de uitrusting van GC Het Marca verdient nog een zetje. We realiseren o.m. een nieuw sanitair blok en investeren verder in de uitrusting en de foyer.

7. Maarkedal heeft met o.a. Valerius De Saedeleer een rijke traditie aan zeer talentvolle kunstenaars. We willen onze lokale kunstenaars expositiemogelijkheden bieden in de kerk van Louise-Marie zodat iedereen kan kennismaken met hun talent.

8. In Maarkedal kennen we elkaar nog en komen we elkaar nog tegen op de vele buurtfeesten en kermissen. We verdubbelen de financiële steun voor de buurtcheque naar 150 euro.

9. Voor de organisaties die lokaal muzikaal talent van Maarkedalse bodem boeken op hun buurtfeest voeren we een muziekcheque in.

10. We schaffen een mobiele muziekkiosk aan. Deze kiosk kan worden gebruikt tijdens alle kermissen en ommegangen als podium voor muzikale optredens.

11. Wie zijn nek uitsteekt voor cultuur mag ook in de bloemetjes worden gezet. N-VA Maarkedal wil een jaarlijkse cultuurprijs uitreiken voor een persoon of instelling die een opmerkelijke en/of vernieuwende bijdrage heeft geleverd voor de cultuurbeleving in onze gemeente.

12. We blijven groot belang hechten aan de Maarkedalse tradities. We moeten o.m. de driekoningenfeesten in alle deelgemeenten koesteren en ondersteunen. We erkennen de ‘opendoeners’ met een jaarlijkse receptie. Ook onze nieuwjaarsreceptie blijft doorgaan in GC Het Marca.

13. De paardenommegangen in onze gemeente zijn een prachtige traditie. We organiseren een werkgroep samen met de organisatoren en onze gemeentediensten om deze traditie nog meer in de kijker te plaatsen zodat dit echt een volksfeest voor jong en oud wordt.

14. We introduceren ‘Een dag niet’ in Maarkedal. Eén dag op een jaar gebruiken we allemaal samen geen tv, smartphone of pc. Samen met de horeca en het verenigingsleven organiseren we activiteiten en

brengen we mensen samen rond muziek, pot en pint.

15. We hebben de afgelopen jaren de banden met Horšovskŷ Tŷn (Tsjechië) en Matelica (Italië) versterkt. We blijven inzetten op verrijkende samenwerkingen rond cultuurprojecten, jeugdverenigingen, promotie van wederzijdse streekproducten en schoolprojecten.

16. De laatste jaren zijn we in Europa opgeschrikt door een nieuwe oorlog op ons grondgebied. Om dit onder de aandacht te houden, willen we een nieuwe zustergemeente zoeken in Oekraïne.

Sterk en nabij onderwijs in een veilige omgeving

Onze kinderen verdienen het beste onderwijs.
Investeren in ons gemeentelijk onderwijs en in
onze ondersteunde taak voor het vrij onderwijs en
Gemeenschapsonderwijs is dan ook cruciaal. Daarbij
staat verkeersveiligheid rondom alle scholen en
goede infrastructuur uiteraard centraal. De voorbije
legislatuur hebben we de schoolomgevingen door
middel van duidelijke signalisatie reeds veiliger
gemaakt. Maar het werk is hier nog niet af.

17. Maarkedalse kinderen hebben recht op excellent onderwijs in onze gemeente. De gemeente zal dus ook de volgende legislatuur verder investeren in ons gemeentelijk onderwijs in de vestigingen in
Maarke en Nukerke. De verouderde infrastructuur in Nukerke dient verder te worden aangepakt en voor de gemeenteschool in Maarke wordt gekozen voor nieuwbouw.
18. Naast het gemeenteonderwijs blijven we ook de andere scholen logistiek ondersteunen. Als gemeentebestuur zijn we de coördinator voor vruchtbare samenwerkingen tussen alle actieve scholen in Maarkedal.
19. Veiligheid boven alles. We blijven investeren in veilige schoolbuurten. Zo zetten we prioritair in op politiecontroles en alle mogelijke hulpmiddelen die trager rijden kunnen stimuleren.
20. De schoolomgeving in de Essestraat in Schorisse wordt prioritair aangepakt. Samen met de provincie wordt de beek verplaatst, waarbij extra ruimte gecreëerd voor de creatie van een veilige afzetzone én meer groene ademruimte voor de school en kinderen.
21. In Nukerke liggen de plannen klaar voor een veilige schoolomgeving in de Glorieuxstraat. Die plannen zullen afgestemd worden op de timing van de bouw van de nieuwe school.
22. In Etikhove onderzoeken we hoe door een uitbreiding van de gemeentelijke parking achter het gemeentehuis een veilige afzetzone kunnen realiseren.
23. We werken een pilootproject uit met een verkeersremmend verkeerslicht dat op rood springt wanneer je te snel rijdt tijdens de schooluren.
24. We blijven de vele geslaagde verkeersveiligheidsacties op onze scholen in samenwerking met o.a. Wouters verkeersdorp ondersteunen.
25. De gemeente werkt samen met de scholen een nieuwe zichtbaarheidsactie “Zie je Me?” uit voor schoolgaande kinderen. We laten fluohesjes bedrukken en stimuleren kinderen en ouders deze elke dag te dragen.
26. We zijn trots Maarkedaller te zijn en dat geven we graag door van generatie op generatie. Ons onderwijs zal dan ook het lokaal erfgoed meegeven aan de jonge Maarkedallers. Denk maar aan ons dialect, onze geschiedenis, het belang van de landbouw, ons landschap…
27. De bibliotheek werkt samen met onze heemkundige kring Businarias een aanbod uit voor onze scholen in de periode rond erfgoeddag. Hierbij kunnen ouderen uit onze woonzorgcentra middels getuigenissen een stuk Maarkedalse geschiedenis opnieuw tot leven brengen.
28. Het is belangrijk om de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding en het onderwijs van hun kinderen te verhogen. We voeren een actief taalbeleid Nederlands voor de kinderen en voor de ouders.

Toerisme als troefkaart

We kiezen ervoor om geen bedrijfsterreinen toe te laten in Maarkedal en voluit onze troeven uit te spelen rond toerisme. 

Op die manier ondersteunen we onze lokale handelaars en horeca. Zij zijn namelijk een belangrijke verbindende factor voor alle Maarkedallers.

Het beleid van de voorbije jaren heeft zijn vruchten afgeworpen. We stegen in enkele jaren tijd van 8.000 naar 30.000 overnachtingen per jaar in Maarkedal. De komende jaren willen we in het toeristisch beleid volop inzetten op digitalisering, zonder in te boeten op toegankelijkheid voor wie minder digitaal vaardig is. We trekken het publiek aan dat wil genieten van de kleinschaligheid en de rust van de Vlaamse Ardennen.

29. Samen met onze horeca en de lokale producenten van streekproducten maken we verschillende Maarkedal-arrangementen. Wie wil komen genieten van het moois of lekkers dat Maarkedal te bieden heeft, kan op een makkelijke manier een verblijf in Maarkedal boeken dat past bij zijn of haar voorkeur.
30. We werken de digitale app ‘Maarkedal moet je beleven’ uit waar we allerlei informatie delen uit onze gemeente. Denk maar aan de activiteiten die gepland staan, de horeca en winkels die open zijn…
31. Ook binnen ons toerisme willen we onze geschiedenis in de kijker zetten. Door middel van gegidste wandelingen willen we Maarkedallers zoals Hugo Claus, Valerius De Saedeleer en Omer Wattez onder de aandacht brengen. We werken nog meer wandel- en fietsroutes uit die aandacht schenken aan onze geschiedenis.
32. Bij toeristische trekpleisters in onze gemeente plaatsen we QR-codes waar bezoekers meer informatie terug kunnen vinden over de plek waar ze zich bevinden. Uiteraard blijven we ook folders voorzien voor toeristen die dat wensen.
33. Door alle ideeën die we rond toerisme zullen uitwerken is ook één aandachtspunt van cruciaal belang. Drempelvrij toerisme moet ook mensen met een beperking de kans geven om onze gemeente te bezoeken.

Veilig thuis in Maarkedal

Na jarenlang ijveren is de fusie van de politiediensten
Vlaamse Ardennen en Brakel eindelijk een feit.
Meer efficiëntie en snellere aanrijtijden van onze
politiediensten zullen de veiligheid op ons grondgebied
beter garanderen. Naast een goede opvolging van de
werking van de nieuwe zone zullen we sterk blijven
inzetten op preventie.

34. Door de fusie van de politiezones komt er meer slagkracht om de pakkans op te snel rijden te vergroten. Prioriteiten blijven hier uiteraard plaatsen waar kinderen zijn, zoals schoolomgevingen,
speelpleinen en De Maalzaak. We blijven ook inzetten op preventie om te snel rijden tegen te gaan.
35. We zetten verder in op het informeren van alle Maarkedallers rond belangrijke actuele thema’s. Infosessies rond brandveiligheid, inbraakpreventie of internetfraude zullen onze inwoners beter wapenen tegen gevaar en criminaliteit.
36. Iedere melding van een verdachte situatie is belangrijk. Denk niet alleen aan voorbereidingen tot inbraken, maar ook intrafamiliaal geweld of een onveilig gevoel op straat. We werken samen met onze politiediensten om de drempel te verlagen voor meldingen van onze burgers.
37. We heractiveren de BIN-netwerken en kijken hoe we hen vanuit de lokale politie kunnen ondersteunen.

Performante gemeentediensten

Een kleine gemeente betekent een kleine administratie. De uitdagingen worden er echter niet kleiner op. Als we onze eigenheid als plattelandsgemeente en onze onafhankelijkheid willen behouden, zullen we de lat hoog moeten blijven leggen. In contact met de burger zijn er twee belangrijke sleutelwoorden: vlot en transparant. We hebben reeds stappen gezet om Maarkedallers die wonen in de nabijheid van openbare werken beter te informeren. Samen met onze sterke administratie gaan we op zoek naar de punten waar het nog beter kan.

38. Degelijke en snelle communicatie van onze gemeentediensten richting de burger is belangrijk. De Maarkedaller heeft recht om te weten wanneer zijn vraag zal beantwoord worden. Vertragingen of antwoordtermijnen moeten transparant en helder aan de burger worden bezorgd.
39. Via een externe doorlichting willen we objectieve cijfers verzamelen over de antwoordtermijn en klantvriendelijkheid van de gemeentediensten. Op die manier kan het gemeentebestuur de dienstverlening versterken of verbeteren waar nodig. Onder meer het verplichte afsprakensysteem moet van naderbij worden geanalyseerd.
40. Voor elk project waar de gemeente initiatieven neemt, moet duidelijk één aanspreekpunt zijn waar de burger terecht kan met al zijn of haar vragen. We communiceren dit ook duidelijk naar alle betrokken
partijen.
41. We gaan actief op zoek naar mogelijkheden om de parking aan het gemeentehuis uit te breiden. Op die manier zorgen we voor een parkeerplaats voor iedereen op drukke momenten.

Een financieel gezonde gemeente met lage belastingen

Na 12 jaar besturen zijn we best trots op de
financiële staat van de gemeente. Ondanks de stevige
investeringen van de voorbije jaren laten we de
gemeente kerngezond achter. Dit vormt voor N-VA
namelijk de basis van goed bestuur. Met een spaarpotje
7,6 miljoen euro en een jaarlijks overschot van
2,7 miljoen kunnen we ook de komende legislatuur
blijven investeren om Maarkedal nog mooier te maken.
Dit gezond begrotingsbeleid van de voorbije jaren blijft ook de komende legislatuur één van onze belangrijkste
speerpunten.


42. We blijven de financiën van onze gemeente goed beheren zonder belastingverhogingen voor de Maarkedaller.
43. We investeren in Maarkedal maar willen hierbij de schuldgraad onder het Vlaams gemiddelde houden. Zuinigheid, creativiteit en efficiëntie zijn begrippen die de basis moeten vormen om de gemeentelijke
uitgaven in Maarkedal beheersbaar te houden.
44. De gemeente voorziet niet alleen subsidies, maar heeft er ook recht op. Alle gemeentelijke diensten dienen actief op zoek te gaan naar mogelijkheden voor externe financiering. We benutten daarom alle provinciale, Vlaamse en Europese subsidiemogelijkheden.
45. Zoals op Vlaams niveau willen ook wij dat er transparantie komt over de subsidiesteun die organisaties ontvangen van de gemeente en de financiële toestand van de gemeente. Daarom zullen wij een subsidieregister opstellen dat voor elke Maarkedaller toegankelijk is. We voorzien daarnaast de recentste info over financiële toestand, investeringen en schulden, zowel digitaal op de website als in de nieuwsbrief.
 

0ns aanpassen aan een veranderend klimaat

De voorbije jaren kunnen we er niet meer naast
kijken: ons klimaat verandert. En ook al dragen we als
gemeente een relatief beperkte verantwoordelijkheid in
het probleem, ook wij moeten die verantwoordelijkheid
opnemen. We blijven de komende jaren inzetten om
CO2-reductie te realiseren en grijpen in waar nodig om
de negatieve gevolgen van de klimaatverandering voor
Maarkedal aan te pakken.

46. We vergroenen verder ons gemeentelijk wagenpark. Van zodra dit ook financieel verantwoord is zullen we bij de vervanging van de zwaardere voertuigen kiezen voor elektrisch of waterstof. Opladen doen we zoveel mogelijk met lokale, groene stroom (bv. zonnepanelen).
47. Ons doel is om het Maarkedals patrimonium energieneutraal te maken. Voor elektriciteit en verwarming zorgen we zo maximaal mogelijk voor eigen stroom uit lokaal opgewekte energie.
48. Voor de heraanleg van het openbaar domein staan ontharding en vergroening centraal. Door het inschakelen van landschapsarchitecten bij wegeniswerken willen we van kwalitatieve vergroening een prioriteit maken.
49. We zetten verdere stappen met de verledding van onze openbare straatverlichting. Ledlampen verbruiken veel minder, zijn goed voor de portemonnee en voor het klimaat. Tegen 2028 bereiken we 100% straatverlichting op openbaar domein. Dat laat ons toe om de ledverlichting ’s nachts gericht maar gedimd te laten branden.
50. Om ons te wapenen tegen zware regenval zullen we enkel nog verharden waar functioneel noodzakelijk en onderzoeken we ook de alternatieven voor asfalt (bv. waterdoorlaatbare klinkerverhardingen).
Waar mogelijk zetten we bij openbare werken in op ontharding en (verlaagde) groenzones zodat hemelwater in de grond kan infiltreren. Ook bij de heraanleg van landbouwwegen bekijken we waar waterinfiltratie mogelijk is door groene middenstroken.

51. We blijven de kritieke punten voor wateroverlast in de gaten houden en voorzien waar nodig opvangbekkens of erosiemaatregelen (bv. Ellestraat en Tenhole).

52. Voor wat betreft de uitvoering van de provinciale waterbekkens Borgt, Romansmolen, Kasteelmolen en Pauwelsbeek blijven we maximaal druk zetten op de verantwoordelijke overheden om dit zo spoedig
mogelijk te realiseren.

 

Zorg dragen van onze natuur

We hebben in Maarkedal unieke en prachtige stukjes
natuur. De afgelopen jaren hebben we o.m. door de
aanplanting van het geboortebos nieuwe natuurplekjes
gecreëerd. De komende jaren willen we de prioriteit
leggen bij de bescherming van onze natuur. De
kwaliteit van onze natuur gaat namelijk achteruit en
daar moeten we samen iets aan doen.


53. Om de waterkwaliteit in onze waterlopen te verbeteren blijven we zoals de voorbije jaren fors investeren in het opkrikken van de rioleringsgraad van onze gemeente. We zorgen ervoor dat we de historische achterstand blijven aanpakken.
54. De kwaliteit van onze natuur gaat erop achteruit. We werken een doordacht biodiversiteitsplan uit om ook in Maarkedal ons steentje bij te dragen tegen de dalende biodiversiteit.
• We informeren de Maarkedallers via Publiek over de aanleg van een eigen klimaatrobuste en onderhoudsvriendelijke tuin. We voorzien daarnaast ook infosessies over dit onderwerp.
• Bij elk heraanleg van onze lokale wegen en voetpaden onderzoeken we samen met de bewoners de mogelijkheid om geveltuintjes aan te leggen.
Daarnaast zal bij elke heraanleg van openbaar domein natuurinclusiviteit een centrale rol spelen. Denk maar aan het aanleggen of beschermen van kleine landschapselementen of het aanleggen van bloemen en andere planten voor het aantrekken van vlinders en bijen.
• Wegbermen zaaien we in met bermmengsels bestaande uit inheemse vaste planten en bloemen.

Samen met onze landbouwers werken aan de toekomst

Het Maarkedals landschap wordt tot ver buiten
de gemeente geroemd. En dat landschap wordt
voornamelijk beheerd door onze familiale landbouwers
die dag in dag uit in de weer zijn om te vechten voor
hun voortbestaan. Wij willen als gemeente een zeer
actieve rol spelen in het steunen van onze familiale
landbouw. De polarisatie tussen landbouw en natuur
brengt ons nergens.


55. Lokale landbouw is een essentieel onderdeel van onze gemeente. We organiseren structureel landbouwersoverleg waarbij we landbouwers consulteren bij belangrijke beleidsbeslissingen.
56. We werven als gemeente een landbouwdeskundige aan die onze landbouwers kan helpen met transitietrajecten, innovatie en vragen in verband met het Vlaamse en Europese beleid.
57. Landbouwers moeten in Maarkedal alle kansen krijgen om te blijven ontwikkelen. De gemeente zal hen op vlak van ruimtelijke ordening binnen de gemeentelijke bevoegdheidsgrenzen zoveel mogelijk
ondersteunen.
58. Bij wegeniswerken zal rekening worden gehouden met de ruimte die landbouwvoertuigen nodig hebben om bv. suikerbieten te laden. Zo worden er bv. steeds voldoende afsteekstroken voorzien.
59. Bij grote infrastructuurwerken zullen we daar waar mogelijk ruimte voorzien voor waterbassins, waar grote hoeveelheden water kunnen opgeslagen worden. Deze kunnen landbouwers in droge periodes dan gebruiken, gezien de beperkingen opgelegd bij provinciale waterlopen.
60. De aanleg en beheer van natuur- en landschapselementen in landbouwgebied brengen naast publieke baten ook private kosten met zich mee voor de landbouwer. We werken samen met onze landbouwers een subsidiereglement uit rond de aanplant van houtkanten en het gebruik van houtsnippers als CO2-reducerende maatregel.
61. Erosie is een gekend probleem in onze gemeente. Er moet dan ook maximaal worden ingezet op bodembedekking. Maarkedal zal onderzoeken hoe we als gemeente de toelage voor bodembedekkers kunnen verhogen zonder de GLB-toelagen in gevaar te brengen.

62. Er wordt een subsidiereglement uitgewerkt voor groenbemesting om de bodemkwaliteit van onze landbouwgronden te verhogen en te behouden. Door het toepassen van groenbemesting is er procentueel
meer organische stof in de bodem en wordt het deels omgezet in humus. Groenbemesters treden op als vanggewassen voor de opvang van meststoffen en ze kunnen bijdragen tot de verbetering van de bodemstructuur.
63. Door nieuwe regelgevingen mag sediment dat uitgegraven wordt bij het ruimen van grachten, niet meer op de akker achtergelaten worden. De afvoer van deze aarde kost ons handenvol geld. De gemeente zal een stuk grond kopen waarop alle uitgespoelde grond kan worden gestockeerd.. Later kan deze worden gezeefd, gecontroleerd en terug gaan naar de landbouwers. Dit is een win-win voor gemeente (geen afvoerkosten) en voor de landbouw.
64. Om lange periodes van droogte te overbruggen, willen we zoveel mogelijk het hergebruiken van water aansporen (bv. bemalingswater of grijswater). Onze landbouwers voorzien we van financiële steun voor het uitvoeren van wateraudits.
65. We werken samen met het regionaal landschap een schaduwbomenproject uit voor begrazingsdieren. Naast de verkoeling die ze bieden in hete periodes en beschutting bij gure weersomstandigheden, zorgen
bomen ook voor een betere waterinflitratie en halen ze water uit diepere lagen.

 

Ons erfgoed. is wie wij zijn

Iedereen is van ergens en wij zijn van Maarkedal.
Als N-VA Maarkedal zijn we trots op wie wij zijn en
waar we vandaan komen. Ons erfgoed maakt deel uit
van die identiteit. De voorbije jaren hebben we steeds
alles in het werk gezet om waar mogelijk ons erfgoed
te renoveren en/of een tweede leven te geven. Die lijn
willen we ook de komende jaren doortrekken. Zo is de
Eikenberg in volle heraanleg en zullen we onze andere
beschermde kasseiwegen aanpakken. Want als we zorg
dragen voor ons erfgoed dragen we zorg voor onszelf.

66. Onze kasseistroken zijn dankzij de wielerklassiekers in het voorjaar internationaal bekend erfgoed. Nu de Eikenberg wordt aangepakt, zullen we ook de Stationsberg, Steenbeekdries, Mariaborrestraat en Donderij onder handen nemen.
67. Het historische gedeelte van het gemeentehuis is dringend toe aan renovatie. Het subsidiedossier voor de renovatie is ingediend. Wanneer dit wordt goedgekeurd gaan we ermee aan de slag. Daarnaast zijn ook herstellingswerken aan de Sint- Vincentiuskapel prioritair.
68. De Bossenaarmolen, een icoon in ons Maarkedals landschap, heeft nood aan een ingrijpende restauratie. Een beheersplan werd reeds opgemaakt. Ook werd een studiebureel aangesteld dat momenteel bezig is met een onderzoek om de molen op maat van Maarkedal te renoveren. Het is onze bedoeling om de molen terug maalvaardig te makenzodat hij op geregelde basis kan opengesteld worden voor het publiek.
69. De kerk van Louise-Marie wordt niet verkocht maar herbestemd als erfgoedcentrum & onthaalpunt voor het landschapspark Vlaamse Ardennen. Samen met stad Ronse werken we thematentoonstellingen uit
waarbij erfgoed en streekgeschiedenis centraal staan.
70. We vinden het belangrijk dat vanuit de gemeente de lokale Heemkundige Kring Businarias Maarkedal, voldoende ondersteuning krijgt in haar werking, archivering en activiteiten rond ons lokaal erfgoed en geschiedenis. Zij zijn namelijk de poort tot de geschiedenis van onze gemeente. Ze krijgen ook een nieuwe thuis in het nieuwe erfgoedcentrum in de kerk van Louise-Marie.

Wonen in het hart van de Vlaamse Ardennen

Het moeilijke evenwicht tussen betaalbaar en kwalitatief
wonen in eigen streek enerzijds en de bescherming van
open ruimte anderzijds is ook in onze landelijke
gemeente een grote uitdaging. Met N-VA Maarkedal
hebben we aangetoond dat we een sterke visie hebben
op de problematiek. Het voorbeeld van dorpsinbreiding
in Etikhove met het nieuwe woonpark in Puttene toont
aan dat je perfect een balans kan vinden in het lokaal
woonbeleid.

71. We onderzoeken een gepaste ontwikkeling voor het woonuitbreidingsgebied in Nukerke. De focus moet hier zoals in het project in Puttene liggen op toegankelijk wonen in het groen en tegelijkertijd een dorpsgevoel creëren.
72. We blijven een plattelandsgemeente en we willen dat eigen karakter behouden. Het uitzicht van onze dorpskernen blijven we beschermen en we weren nieuwe appartementsgebouwen in onze gemeente. De focus voor ons ligt op dorpsinbreiding met aandacht voor dorpse architectuur.
73. Een nachtmerrie voor ons allemaal is een brand of wateroverlast die ons huis onbewoonbaar maakt. We zorgen voor een kwaliteitsvolle noodopvang voor onze gezinnen die door het noodlot worden getroffen.
 

Mobiliteit verbindt Maarkedal

Het belangrijkste vervoersmiddel in Maarkedal is
en blijft de wagen. We willen de auto niet bannen
uit het straatbeeld omdat het voor minder mobiele
Maarkedallers de enige vorm van vrijheid blijft.
Maar we mogen ook de uitdagingen in deze niet uit
het oog verliezen en dienen in te zetten op alle soorten
mobiliteit. Onder N-VA-bestuur werden de eerste
deelauto’s geïntroduceerd en werd het aantal km
fietspaden opgetrokken van 2,5 km naar 16 km. Ook nu liggen onze ambities hoog.

74. We hebben oog voor de voetgangers. Concreet willen we de veiligheid aan zebrapaden aanpakken door te onderzoeken waar we een middeneiland, een voetpaduitstulping, een doorlopend trottoir, gevleugelde zebrapaden kunnen voorzien in bv. schoolomgevingen. We werken veilige looproutes rond scholen, jeugdlokalen of andere belangrijke gebouwen uit.
75. De veiligheid van de zwakke weggebruiker blijft de prioriteit in ons mobiliteitsbeleid. N-VA Maarkedal heeft de fietser eindelijk centraal gezet in onze gemeente. We zullen 20 km fietspaden extra realiseren de komende jaren. Het merendeel daarvan betreft het doortrekken van de fietsring rond Maarkedal: Ommegangstraat van Kruisstraat tot Schorisse. Maar ook de doortrekking van het fietspad langs de Kolpaartstraat tot aan de N457 en de herwaardering van het fietspad langs de Weitstraat staan op het programma.
76. We stimuleren deelmobiliteit in onze gemeente. Zo werken we verder de Hoppinpunten uit waar verschillende vervoersopties samenkomen zoals flexbussen, gewone bussen en andere deelsystemen.
Deze Hoppinpunten zullen worden voorzien met fietsenstallingen en laadpunten voor elektrische fietsen. We hebben reeds deelauto’s aan het gemeentehuis en bekijken hoe we dit verder kunnen ontwikkelen samen met deelfietsen.

Waar willen we een schop in de grond? #Mooier Maarkedal

Onze grote oppervlakte en lage bevolkingsdichtheid
zorgen ervoor dat we in Maarkedal voor grote
uitdagingen staan voor wat betreft het onderhoud
van ons 180km lang wegennetwerk. We moeten de
juiste keuzes maken met de beschikbare middelen en
bij deze wegenwerken ook inzetten op behoud van
parking, meer groen en de veiligheid van de zwakke
weggebruiker. Denk maar aan de Kolpaartstraat waar
we in deze legislatuur deze principes succesvol hebben
toegepast. De metamorfose van het Nukerkeplein transformeerde een betonnen vlakte naar een dorpspark waar we hebben ingezet op ontharding met maximaal behoud aan parkeerplaatsen. Dit is een voorbeeld van onze visie op een centraal dorpsplein.

77. In een aantal straten zijn dringend herstellingswerken nodig aan het wegdek. We zullen Puttene, de Annovenstraat en Pierestraat onder handen nemen.
De uitvoering van werken in de Groenstraat en Broekestraat staan reeds ingepland.
78. Binnenkort is het ook de beurt aan het dorpsplein van Kerkem voor een opwaardering. Ontharding en groen zullen ook hier centraal staan.
79. Kafhoek-Geerstraat-Nitterveldstraat ondergaat een volledige vernieuwing, van riolering tot wegdek.
80. De Ommegangstraat van de Kruisstraat tot Schorisse wordt volledig heraangelegd, met vrijliggende fietspaden langs beide zijden van de weg. We blijven als gemeente de onteigeningen en de werken van het
Agentschap Wegen & Verkeer goed opvolgen.
81. Tenslotte houden we de vinger aan de pols voor wat de heraanleg en herstellingswerken van straten betreft. Zowel de bevoegde schepen als de bevoegde gemeentediensten moeten een laagdrempelig aanspreekpunt blijven voor meldingen en deze dienen opgevolgd te worden.

Een oog voor ons openbaar domein

Ook het onderhouden van ons openbaar domein is
geen sinecure door de grote oppervlakte van onze
gemeente. Dat houdt ons niet tegen om ook hier de lat
hoog te leggen. Als gemeente moeten we de veiligheid
in het verkeer garanderen en kleine ingrepen versnellen
zodat de ongemakken van deze onderhoudswerken
beperkt blijven tot het minimum.


82. We werken aan een manier om ook de private overgroeiende gewassen langs de straatkant aan te pakken. Waar de technische dienst moet instaan voor de snoeiwerken wordt een retributie aangerekend. We voorzien hiervoor ook het nodige materiaal voor onze technische dienst om deze overgroeiende takken machinaal op een vlotte en veilige manier te kunnen verwijderen.
83. We maken een boombeheerplan voor onze gemeente op. Daarbij wordt na een inventarisatie de visie op lange termijn vastgelegd om een duurzaam en kwalitatief gezond bomenbestand te bekomen en te behouden. Op basis van het beheerplan wordt jaarlijks een werkplan opgesteld dat een overzicht geeft van de beheerrichtlijnen en de daarbij horende inzet van mensen en middelen.
84. Het onderhoud van onze grachten en de maaiwerken blijven voor een gemeente zoals Maarkedal een grote uitdaging. We zetten hier voldoende middelen voor optimalisatie tegenover.
85. We verbeteren verder het proces van melding tot uitvoering van openbare werken. Kleine ingrepen in ons openbaar domein moeten sneller worden uitgevoerd.

In Maarkedal helpen we elkaar

Het is allemaal samen of het is niet. Aangezien we als
lokaal bestuur het dichtst bij de Maarkedaller staan,
zien we het als onze taak om ervoor te zorgen dat er
niemand uit onze boot valt. We zijn er als samenleving
dan ook voor wie het moeilijk heeft of een tegenslag
kent. Dat verhaal van rechten kent uiteraard ook een
kant met plichten. Op die manier zorgen we voor een
inclusieve en warme gemeenschap.

86. We zetten in op het opsporen van armoede met gezinnen en kinderen als prioriteit. Daarvoor zetten we een regelmatig overleg op tussen de gemeente, het OCMW, de sociale diensten van de politie, wijkagenten en armoede-bestrijdingsorganisaties. We betrekken hiervoor ook onze sport- en jeugdverenigingen via het aanstellen van vertrouwenspersonen.
87. De stap naar het OCMW is soms te groot om te nemen. Door een ombudsman of een vertrouwenspersoon aan te stellen kan de drempel verlaagd worden om die stap naar hulp te zetten.
88. We introduceren een Maarkedalse vrijetijdspas om mensen met een laag inkomen te stimuleren deel te nemen aan het verenigingsleven of aan een brede waaier van activiteiten in/van de gemeente. Dit kunnen we doen door kortingen of verlaagde tarieven aan te bieden. Ook concerten/activiteiten in ons Gemeenschapscentrum Het Marca zullen toegankelijk zijn voor deze personen.
89. Elkaar helpen betekent voor ons ook dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Onze vertegenwoordigers binnen het Bijzondere Comité van de Sociale Dienst (de vroegere OCMW-raad) zien erop toe dat leefloners maximaal begeleid worden om terug aan het werk te gaan.
90. Opvang Maarkedal (O.MA.), de naschoolse kinderopvang, de speelpleinwerking en andere socio-culturele activiteiten zijn intussen succesvol. We onderzoeken of de werkingsdagen ook kunnen worden uitgebreid.
91. Het dalende aanbod aan kinderopvang baart vele jonge gezinnen zorgen. Wij voorzien een extra financiële stimulans voor nieuwe initiatieven in de kinderopvang en een ondersteuning voor bestaande
crèches en onthaalouders.

92. Via de werking van het OCMW willen we meer impact hebben op het voorkomen van schuldopbouw bij kwetsbare inwoners. We bieden hen een intensieve begeleiding aan waar omgaan met
geld en de kennis van het Nederlands centraal staat.
93. Anno 2024 zijn nieuwe vormen van gezinssamenstelling niet langer een uitzondering. Wij ijveren voor een co-ouderschapsregister. Een kind dat niet gedomicilieerd is in de gemeente, zal zo ook kunnen genieten van dezelfde kortingstarieven.
94. Wij streven naar meer inclusieve speelpleintjeswaar kinderen met zowel een fysieke beperking als kinderen met een zintuigelijke en verstandelijke beperking welkom zijn. Bij de aanleg of renovatie van speelpleintjes houden we hier altijd rekening mee op het vlak van toegankelijkheid en de aankoop van speeltoestellen. In Louise-Marie zullen we het bestaande speelplein ombouwen tot het meest
inclusieve speelplein van de Vlaamse Ardennen.
95. We onderzoeken op welke manieren we sport- en cultuurverenigingen financieel en/of praktisch kunnen ondersteunen voor inclusiemaatregelen om mensen met een beperking te betrekken bij hun werking.
96. Steeds meer mensen krijgen te maken met burn-out, depressies en eenzaamheid. We willen hier als lokale gemeenschap ook de handschoen tegen opnemen en zetten in op ‘luisterbanken’. Dit zijn zitbanken om te luisteren naar mensen die een verhaal kwijt willen of gewoon een praatje willen slaan.
97. We bouwen het vrijwilligerskorps, dat kan ingezet worden in noodsituaties, verder uit.
98. Het Rode Kruis Maarkedal voorzien we van de nodige steun. Hun activiteiten zoals bloedinzamelingen redden namelijk levens. Wanneer ze hiervoor gemeentelijke infrastructuur willen gebruiken, kunnen ze op ons rekenen.
99. In de openbare gebouwen voorzien we in elke deelgemeente een AED-toestel dat publiek toegankelijk is voor alle Maarkedallers. Deze locaties moeten breed worden gecommuniceerd. Ook alle politiecombi’s rusten we uit met een AED-toestel. Een reanimatie met behulp van een AED-toestel kan een mensenleven redden.

Een hart voor onze senioren

Ook onze gemeente ontsnapt niet aan de vergrijzing.
In 2030 zal ongeveer 30 % van onze bevolking ouder
zijn dan 60. Daar komen heel wat uitdagingen bij kijken.
Naast de gekende zorgtaken die we als overheid
volledig opnemen, ook voor onze mantelzorgers, zullen
we ook onze senioren nog meer samenbrengen voor
plezante activiteiten.


100. We organiseren infoavonden rond valpreventie en informeren onze senioren over het nut van thuisalarmen.
101. Het vroegtijdig opsporen van eenzaamheid is een van de topprioriteiten. Sociale detectie met gerichte huisbezoeken kan hierbij een leidraad zijn.
102. Mantelzorg wordt vandaag nog onderbelicht en is voor ons een cruciaal onderdeel van onze samenleving. We blijven de mantelzorgtoelage voorzien en gaan samen met de mantelzorgers kijken hoe we hen als gemeente verder kunnen ondersteunen.
103. We zetten ook de cafetaria’s van onze woonzorgcentra waar 65-plussers dankzij gemeentelijke steun goedkoop kunnen eten in de kijker. We organiseren activiteiten zodat ook op deze manier onze oudere Maarkedallers hier met elkaar in contact kunnen komen.
104. Waar mogelijk bekijken we de optie om centraal in onze dorpen petanquepleinen aan te leggen. Bij goed weer is een spelletje petanque in de VlaamseArdennen veel leuker dan in de Provence!
105. In ons eigen WZC Ter Gauwen blijven we investeren in kwaliteitsvolle dienstverlening.
106. We organiseren met onze gemeente een groot en jaarlijks seniorenfeest. We brengen al onze senioren samen om te genieten van muziek, dans en een lekker feestmaal.
107. We werven een seniorenconsulent aan om een volwaardig seniorenbeleid uit te bouwen. Deze consulent vormt het aanspreekpunt voor alle vragen van de Maarkedaller voor wat betreft het
seniorenbeleid.

Maarkedal als begin- en eindpunt

Geluk en verdriet liggen soms dichtbij elkaar. Elk jaar
verwelkomen we onze allerkleinste Maarkedallers met
open armen en nemen we met veel liefde afscheid van
zij die ons verlaten. Als gemeente dienen we voor deze
belangrijke gebeurtenissen in ons leven mee vorm te
geven en hier ook voor onze inwoners plekken creëren
waar ze deze gebeurtenissen samen met geliefden
kunnen herdenken.

108. Ons geboortebos is nu reeds een prachtige plek voor ouders van (sterren)kindjes. We geven hier ook lokale kunst en literatuur een plek.
109. We maken van onze centrale begraafplaats in Nukerke een bezinningspark met zitbanken en speciaal ingerichte themaplekken in een groene omgeving. Poëzieteksten of citaten van bekende en minder bekende Maarkedallers moeten hier hun plek vinden.
110. De uitdovende, huidige begraafplaatsen krijgen een functie als herdenkingsparken. We willen hier plekken van maken waar groen en rust centraal staan.
111. Sinds Covid zijn heel wat lokale besturen op zoek naar een manier om ruimte te geven aan moeilijke thema’s zoals afscheid, verlies en rouw. Wij willen met onze gemeente een troostgemeente worden. Wij zullen een troostbeleid ontwikkelen waarbij troostplekken worden ingericht en troostconcerten worden georganiseerd.
 

Onze jeugd en verenigingen verbinden Maarkedal

De motor van onze Maarkedalse verbinding is onze
jeugd en verenigingen. Wanneer we als N-VA Maarkedal
onze gemeente willen verbinden, moeten we deze dan
ook bij uitstek ondersteunen in ons beleid. Ook in
het verleden toonden we al dat we een hart hebben
voor onze jeugdbewegingen met heel wat steun voor
nieuwe lokalen in Nukerke, Etikhove en Schorisse. Met
De Maalzaak hebben we een prachtig multifunctioneel
centrum waar allerlei verenigingen en activiteiten samenkomen in onze gemeente. Wij gaan nu op dit elan verder met nieuwe ideeën en blijvende steun voor al onze jongeren en voor onze verenigingen.

112. We zullen kinderen actiever betrekken bij het beleid en warm maken om een engagement op te nemen voor de gemeente. Daarom roepen we een kindergemeenteraad in het leven. Zo krijgen kinderen
de kans hun bezorgdheden te uiten en mee richting te geven aan het beleid.
113. We verkiezen een kinderburgemeester die tijdens zijn/haar ambtstermijn op tal van plechtigheden zal worden uitgenodigd. Hij/zij krijgt ook de kans om een dag “stage” te lopen bij de echte burgemeester.
114. De voorbije jaren hebben we stevig ingezet op de huisvesting van onze jeugdbewegingen. KLJ Etikhove en KLJ Maarke namen intrek in nieuwe lokalen. De uitvoering van het lokaal van Chiro Schorisse staat in de startblokken. Voor KLJ Nukerke hebben we een tijdelijke oplossing gevonden. We gaan samen met hen op zoek naar een permanent verblijf.
115. Samen met onze jeugdbewegingen onderzoekenwe de mogelijkheid om een jeugdhuis uit de grond te stampen. Een plek waar jongeren van over heelMaarkedal kunnen samenkomen.
116. Om de inkomsten van onze verenigingen te steunen, zorgen we voor de uitwerking van een Zomerpodium Maarkedal. Wij scheppen het kader, onze verenigingen geven als organisator een eigen invulling en houden de inkomsten van een schitterende zomeravond.
117. We blijven onze verenigingen ook financieel steunen. Voor de verenigingen die Maarkedal nog mooier willen maken door bijvoorbeeld een zwerfvuilactie te organiseren, voorzien we een extra duwtje in de rug.
118. De Maalzaak zal de thuis blijven van elke Maarkedalse vereniging die sport-, cultuur- of vergaderinfrastructuur kan gebruiken. Waar mogelijk versterken we de voorzieningen in De Maalzaak zodat
 meer verenigingen hier een thuis kunnen vinden.

Sport brengt Maarkedallers samen

Met de goede afloop van het voetbalproject op de
Kortekeer hebben we met dit gemeentebestuur een
zwaar dossier tot een goed einde gebracht. Naast
voetbal blijven we ook in de toekomst inzetten op een
variatie aan aanbod op ons grondgebied voor jong en
oud waarbij we ook onze grote talenten eren.

119. Bloed, zweet en vleermuizen, maar we kunnen de volgende jaren voetballen in Maarkedal op de Kortekeer. Samen met het bestuur van KSV Maarkedal zetten we in op de renovatie van kantine, kleedkamers en douches.
120. Voor de bloeiende loopclub en vele individuele lopers in Maarkedal zoeken we een locatie voor een Finse piste.
121. Voor wie nog geen sportclub vindt in Maarkedal die zijn of haar favoriete sport uitoefent, doen we een oproep om zich aan te melden bij de gemeente. Door het opzetten van sportinitiaties kunnen alle Maarkedallers proeven van nieuwe sporten. Misschien is het wel de start van een nieuwe vereniging?
122. We leggen een nieuw omnisportterrein aan waar het mogelijk wordt om te basketten, voetballen, volleyballen en tennissen.
123. Door het grote succes verlengen we ook het pop-up skatepark voor onze meest behendige Maarkedallers. We bekijken de mogelijkheden voor een permanent skatepark.
124. Maarkedal is zot van de koers. We blijven onze wielertraditie verderzetten. Niet alleen van de grote profkoersen maken we evenementen, maar ook de Vlaamse traditie van de lokale koersen houden we in ere. Onze organisatoren, jonge talenten en vrijwilligers willen we hierin ondersteunen.
125. In 2026 wordt het BK tijdrijden voor jeugd en elite georganiseerd in Maarkedal. We maken van 2026 dan ook een heus wielerjaar met allerhande randactiviteiten in ons cultureel en toeristisch aanbod met als thema ‘Maarkedal tegen de klok’.
126. We hebben heel wat sportief talent in Maarkedal. We blijven ze in de kijker zetten door de afwisselende organisatie van een sportgala en een kampioenenviering.

We steunen onze lokale ondernemers

Maarkedalse ondernemers zijn een verbindende factor
binnen onze gemeenschap. Buurtwinkels hebben naast
een commerciële functie ook een sociale functie, zeker
voor onze senioren die op deze manier nog gemakkelijk
in contact kunnen komen met bekenden uit het dorp.
Met N-VA leggen we een plan voor Maarkedalse
ondernemers op tafel om onze ondernemers een hart
onder de riem te steken. Geen inmenging of extra
regeltjes, maar gerichte steun.

127. Er komt één aanspreekpunt binnen de administratie voor lokale ondernemers die ook zal toezien op de administratieve vereenvoudiging van lokale procedures.
128. Een gemeentebestuur heeft een voorbeeldfunctie en moet haar lokale zelfstandigen en ondernemers maximaal ondersteunen. Dat kan onder meer door hen zoveel mogelijk te betrekken bij investeringen
en aanbestedingen met respect voor de mededingingswet.
129. Als plattelandsgemeente heeft onze gemeente maar een klein aantal bestaande handelszaken. Door de organisatie van gerichte steunacties zoals een starterssubsidie voor detailhandel en toestaan van pop-ups, wensen we terug nieuwe handelaars voor oude handelspanden aan te trekken.
130. Om als ondernemer een direct zicht te hebben op opportuniteiten bij het starten van een zaak centraliseren we met de gemeente een publiek register met beschikbare handelspanden dat publiek toegankelijk wordt.
131. De belasting op het huis-aan-huis verspreiden van reclamedrukwerk zorgt voor een onnodige administratieve last en uitgaven voor onze lokale middenstand. We schaffen de belasting af.
132. Bij de voorbereiding, de planning en de uitvoering van openbare werken, bij omleidingen of het uitvaardigen van bijzondere politiereglementen zal er altijd rekening gehouden worden met de handelaars en middenstanders, meer bepaald inzake bereikbaarheid en klantvriendelijke parkeermogelijkheid.

133. Koop lokaal! Veel Maarkedallers willen de lokale handelaars een hart onder de riem steken, maar soms voelen we hier nog een drempel.N-VA Maarkedal wil prioritair inzetten op campagnes om onze lokale
handelaars in de kijker te zetten. Denk maar aanpromotie voor streekproducten, onze horeca of de buurtwinkel.
134. Een toegankelijke winkel, restaurant of café verhoogt het comfort voor iedereen. Voor rolstoelgebruikers, mensen met een rollator of met een kinderwagen is winkelen of een restaurantbezoek niet altijd even
vanzelfsprekend. Wij willen onze handelaars en horeca met een gerichte subsidie ondersteunen om nog toegankelijker te zijn zoals bijvoorbeeld het verlagen van de boordsteen, het aanbrengen van een hellend vlak, het aanpassen van de etalage of de ingang.
135. We zorgen voor een update van de online ondernemersgids, die we actief promoten bij onze nieuwe inwoners.
136. De M-bon blijft een populair cadeau in Maarkedal waarmee we onze ondernemers steunen. We maken het systeem voor onze ondernemers gemakkelijker bv. door ervoor te zorgen dat ze ook digitaal kunnen worden ingeruild. We zorgen voor nog meer promotie bij ondernemers en Maarkedallers.
137. We hebben recent bij de banken een nieuw cashpunt bekomen in de Nederholbeekstraat in Etikhove. Aangezien deze cashpunten levensnoodzakelijk zijn voor onze ondernemers blijven we bij de banken aandringen dat er ook een tweede cashpunt nodig is op grondgebied Maarkedal.
 

Liefde voor onze dieren

De beschaving van een samenleving valt af te meten
aan de wijze waarop ze omgaat met dieren.”

Een quote van Mahatma Gandhi waar we als N-VA Maarkedal volledig achter staan. Onze huisdieren zijn vaak deel van ons gezin, een lid waar we veel zorg voor dragen.

Voor ons dierenwelzijnsbeleid trekken
we dan ook de lijn van de vorige jaren door: een
verantwoordelijkheid van alle Maarkedallers waar
we als lokale bestuur duidelijke rode lijnen trekken.
Een schepen met de bevoegdheid dierenwelzijn als
aanspreekpunt binnen de gemeente is voor ons cruciaal.

138. We zorgen voor een hondenlosloopweide, een echte ontmoetingsplek voor mensen met een hond. Daar kunnen onze trouwe viervoeters naar hartenlust rondcrossen.
139. Als we afscheid moeten nemen van onze huisdieren doet dit ons vaak veel verdriet. We zorgen voor een centrale herdenkingsplek voor onze overleden huisdieren om een plek van troost te creëren.
140. We gaan actiever samenwerken met dierenwelzijnsorganisaties die ons kunnen bijstaan rond specifieke bezorgdheden. Denk aan campagnes rond de sterilisatie van zwerfkatten of het adopteren van een huisdier uit een dierenasiel.
141. De juiste informatie rond dierenwelzijn is heel belangrijk voor iedereen die een huisdier heeft of een huisdier in huis wil halen. We informeren onze burgers over wat ze moeten weten vooraleer ze deze beslissing nemen. Ook voor onze jongste Maarkedallers kijken we samen met onze scholen hoe we hen de juiste info rond dierenwelzijn met de paplepel kunnen meegeven.
142. De aanpak van dierenmishandeling moet voor onze gemeente één van de prioriteiten worden in de nieuwe politiezone. We moeten streng optreden tegen elke vorm van verwaarlozing van onze dieren.
143. Vuurwerk blijft voor veel mensen deel uitmaken van een feest zoals Nieuwjaar. Toch moeten we ook hier de afweging maken en, naast de persoonlijke veiligheid, ook met onze dieren rekening houden. Er
blijft een vergunningsplicht waar we strak op toezien.

Een proper Maarkedal

Zwerfvuil blijft één van de grootste ergernissen in onze gemeente. En terecht. Met acties waarbij Maarkedallers een straat kunnen adopteren om deze zwerfvuil vrij te houden, of de jaarlijkse Lente-schoonmaak hebben we getracht om op een positieve manier onze gemeente proper te houden. Natuurlijk moeten we het probleem ook bij de wortel blijven aanpakken. Wie vervuilt moet worden gestraft. En ook al is het niet simpel om over het hele grondgebied de pakkans hoog te houden, moeten we hiertegen de handschoen opnemen.
144. Blijvende inzet voor een proper Maarkedal door mechanische onkruidbestrijding, vaste zwerfvuilrondes en samenwerking met maatwerkbedrijven om een kwalitatief groenonderhoud te realiseren.
145. Om wandel- en fietsroutes up-to-date en proper te houden stellen we een meter en peter aan. Zij waken erover dat problemen langs de routes gemeld worden aan het gemeentebestuur.
146. We wensen verder gerichte sensibiliseringsacties over zwerfvuil op te zetten om alle Maarkedallers aan te sporen om samen met de gemeente de handschoen op te nemen.
147. We behouden een actieve handhaving rond sluikstorten, met een strenge aanpak van de overtreders.
148. De ondergrondse glascontainer in Kerkem wordt positief geëvalueerd. Ook de andere glascontainers die verspreid staan op het grondgebied worden ondergronds gebracht in samenwerking met onze afvalintercommunale.
149. De slimme vuilnisbakken met sensoren in onze gemeente zorgen ervoor dat deze pas geledigd worden als ze vol zitten. Dit betekent efficiëntie en beter voor het milieu. We trekken dit systeem zoveel mogelijk door.

Geen gemeentefusie met Maarkedal

Als laatste thema willen we nog een heel belangrijk principe in de verf zetten.

Met dit programma zijn we overtuigd dat we Maarkedal opnieuw het bestuur geven dat het verdient zonder de hulp van een omliggende stad of gemeente.

Dankzij het sterke bestuur de afgelopen jaren hebben wij nooit de noodzaak gekend om fusiegesprekken op te starten.

We zijn financieel gezond en hebben genoeg slagkracht om beleid te voeren.

150. Ook deze legislatuur gaan wij uit van eigen sterkte en zullen we geen gemeentefusie aangaan. Maarkedal is een financieel gezonde en onafhankelijke gemeente en dat moet zo blijven. We voeren zo een bestuur dat dichtbij de mensen staat.