N-VA Maarkedal voor een zuinig en efficiënt beleid

 

 

Minister Bourgeois (N-VA) vraagt gemeenten om een zuinig en efficiënt beleid te voeren en te blijven investeren

De cijfers van de rekeningen 2011 van de Vlaamse gemeenten tonen globaal aan dat de financiële gezondheid van de gemeenten verslechtert. Het resultaat van het eigen dienstjaar is nog steeds positief, maar opvallend is dat de overschotten sterk afnemen. Daarnaast wordt er meer geput uit reservefondsen en worden er minder investeringen gefinancierd met eigen middelen maar met leningen. De gemeentelijke ontvangsten stijgen immers minder snel stijgen dan de gemeentelijke uitgaven.

KostenbesparingHet ziet er bovendien niet naar uit dat de financiële hemel voor de gemeenten snel zal opklaren, want er zijn tal van uitdagingen.

Aan de inkomstenzijde is er onder meer de druk op de opbrengsten inzake de aanvullende personenbelasting en op de dalende dividendinkomsten.

Aan de uitgavenzijde is er het nieuwe financieringssysteem voor de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden, de stijgende dotaties vanuit de gemeenten aan het OCMW en de politiezones, de noodzakelijke investeringen voor waterzuivering, de brandweerhervorming, … .

Bovendien komen er waarschijnlijk strengere Europese begrotingsregels en zijn er besparingen bij de andere overheden, die subsidies verstrekken aan de gemeenten en bepaalde investeringen mee helpen te financieren.

In het Vlaams Parlement (dd. 6 maart 2013) herhaalde Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) dan ook dat de nieuwe gemeentebesturen een voorzichtig financieel beleid moeten voeren. Hij benadrukte dat de gemeentebesturen zelf verantwoordelijk zijn voor de belastingen die ze invoeren en de schulden die ze aangaan.

Minister Bourgeois deed dan ook een oproep aan de gemeenten om werk te maken van efficiëntie-oefeningen in de eigen werking, zoals ook op het Vlaams niveau is gebeurd. Dat moet de gemeenten toelaten om te blijven investeren zonder dat de belastingen verhoogd hoeven te worden.

De grote uitgavepakketten zitten immers niet bij de schuld en de investeringen, maar wel bij de gewone uitgaven voor personeel (42%) en werking (17%). Daar kan veel gebeuren volgens Minister Bourgeois. In deze moeilijke tijden van verminderende belastings-ontvangsten, moet iedereen efficiëntieoefeningen doen. Ook de gemeenten moeten proberen beter te doen met minder.

De gemeenten beschikken alvast over een nieuw instrumentarium om de uitdaging aan te gaan. Zo biedt de beleids- en beheerscyclus (BBC) – een nieuw systeem van plannen, boekhouden en rapporteren nieuwe mogelijkheden om scherpere keuzes te maken en de efficiëntie en effectiviteit van het gevoerde beleid op te volgen. Met de nieuwe BBC vraagt minister Bourgeois aan de gemeentebesturen dat men effectief aan langetermijnplanning doet en niet probeert om enkel het eerstvolgende jaar een evenwicht te bereiken. Men moet een structureel evenwicht op lange termijn bereiken. De klemtoon ligt hiervoor bij de gemeentelijke autonomie, maar ook bij de gemeentelijke verantwoordelijkheid.

Vanaf deze lokale bestuursperiode treedt ook de planlastvermindering in werking. Hierdoor hoeven gemeenten geen 14 afzonderlijke plannen en rapporten op te maken voor de Vlaamse administratie. Dit bespaart hen niet alleen heel wat bureaucratie, maar laat hen ook toe om op een meer integrale manier te plannen.
Tot slot werkte minister Bourgeois alle beperkingen weg op het vlak van samenwerking tussen gemeente en OCMW. Vooral op het vlak van ondersteunende diensten zoals personeelsbeleid, financiën of ICT moet dit leiden tot efficiëntiewinsten.

En wat betekent dit nu concreet voor Maarkedal?

Indien we de laatste cijfers van Maarkedal vergelijken met de meeste andere kleine gemeenten, staat Maarkedal er financieel nog vrij goed voor.

Als uitgestrekte plattelandsgemeente met een oudere bevolking is Maarkedal echter extra kwetsbaar.

De vergrijzing betekent voor Maarkedal de komende jaren concreet het volgende:

  • een intensievere dienstverlening van het OCMW naar de grotere groep senioren
  • meer investeringen in extra voorzieningen voor zorg voor ouderen
  • meer uitgaven voor pensioenen van medewerkers.

De financiële crisis zorgt voor minder belastingontvangsten en een hogere dotatie voor het OCMW wegens de toenemende kansarmoede. Bovendien staan heel wat noodzakelijke investeringen op het gebied van het openbaar domein gepland om zo de veiligheid en leefbaarheid van onze gemeente te verhogen: aanleg van fietspaden, onderhoudswerkzaamheden en heraanleg van straten, investeringen in waterbeheersing en het rioleringsnetwerk. De achterstand in jeugd- en sportinfrastructuur moet de komende jaren ook nog worden weggewerkt.

N-VA Maarkedal vraagt dan ook aan haar mandatarissen om volop in te gaan op de oproep van Minister Bourgeois. Een nauwere samenwerking tussen de gemeente en het OCMW, en een kritische screening op werkingskosten en personeelsinzet, moeten er alvast voor zorgen dat onze gemeente financieel gezond blijft waardoor de noodzakelijke investeringen op maat van Maarkedal kunnen uitgevoerd zonder belastingverhoging.

Auteur: Steve De Boever, OCMW-raadslid Maarkedal, steve.deboever [at] n-va.be

.