Gemeente investeert 6 miljoen euro

Op 2 januari 2014

Maarkedal wil de meest fietsvriendelijke gemeente in de Vlaamse Ardennen zijn. De aanleg van een fietspad tussen de N60 in Leupegem en de deelgemeente Schorisse is dan wel al in de voorgaande legislatuur gepland, nu wil het bestuur van Maarkedal Leeft en N-VA de aanleg zo vlug mogelijk gerealiseerd zien. "Voor fietspaden en trage wegen voorzien we in ons meerjarenplan een eigen inbreng van bijna 900.000 euro", zegt schepen van Financiën Meirhaeghe. "De aanleg van het fietspad langs de Hollebeek in Etikhove start al in 2014 en moet het voor kinderen die met de fiets naar school gaan, stukken veiliger maken. In de loop van de legislatuur kunnen we dan, in samenwerking met Ronse, werk maken van het fietspad tussen Schorisse, Louise-Marie en de Ommegangstraat op de grensscheiding van Ronse met Maarkedal."

Jeugdcentrum

Sport, jeugd, cultuur en ontspanning nemen een grote hap uit het investeringsprogramma. De voetbalclubs zijn al jaren vragende partij voor een nieuw gemeentelijk voetbalterrein. In de voorgaande legislatuur was al voorzien in een terrein tussen de Berkenstraat en de Etikhovestraat. "We trekken voor het voetbalterrein 400.000 euro uit", vervolgt schepen Meirhaeghe. "Maar voor de locatie moeten we nog de goedkeuring afwachten van de provincie en het Vlaams Gewest."

Volgens Burgemeester Annie Vande Catsyne (Maarkedal Leeft) moet er binnen zes jaar ook een 'jeugd- en bewegingscentrum' komen. "Voor de inplanting van dat centrum moet we ook wachten op de goedkeuring van de overheid. Maar dit project zal toch een 3 miljoen euro kosten."

Volgens schepen van Sport en Jeugd Meirhaeghe moet dit centrum de vaste stek worden voor zachte recreatie, bewegings- en jeugdactiviteiten, de heemkundige kring en een repetitieruimte. "Er is in de gemeente echt nood aan zo'n centrum", zegt Meirhaeghe. "Het verenigingsleven is daar duidelijk vragen partij voor. Maar voor de inplanting ervan - er zijn al enkele locaties naar voor geschoven - wachten we op het fiat van de provincie en het Vlaams Gewest." 

Voor een kleine, landelijke gemeente als Maarkedal blijft 6 miljoen euro hoe dan ook een fors investeringsbedrag. "Voor al die projecten zullen we met eigen middelen werken", voegt schepen Joris Nachtergaele (N-VA) er nog aan toe. "Daarenboven moet de schuld per inwoner tegen 2019 teruggebracht zijn van 156 euro per inwoner naar 71 euro". 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is