U bent hier
Verslag van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Maarkedal
Elk jaar opnieuw herdenken we op 11 november onze helden die tijdens de Eerste Wereldoorlog streden voor de vrijheid van België. Vandaag, precies 100 jaar geleden kwam er een einde aan die vreselijke oorlog. Om 11u00 die dag zwegen alle wapens.
Wij lieten deze memorabele gebeurtenis niet zomaar voorbij gaan in Maarkedal.
Vrijdag brachten burgemeester Joris Nachtergaele en schepen Isabel Van Quickelberghe, samen met de oudste leerlingen van de Maarkedalse Scholen, hulde aan de herdenkingsmonumenten in elke deelgemeente. “Wij hechten hier als Gemeentebestuur veel belang aan; samen met kinderen stilstaan en nadenken over de gevolgen van dit zinloze geweld”.
Zaterdagavond vond na het herdenkingsmoment aan het monument in Maarke, een multimediaspektakel plaats in het Marca met live muziek door Yuko. Een ontroerende ode na 100 jaar vergetelheid.
Zondag werden de herdenkingen aan de monumenten in de andere deelgemeenten verdergezet.
Om 11u00 gaf het mannenkoor TEBASCO uit Oudenaarde een sereen en ingetogen optreden met hun productie Heldentroost. Ze brachten een mooie verzameling van liederen, gezongen in de loopgraven en tijdens lange marstochten in WOI.
In de namiddag kon iedereen deelnemen aan de verhalenwandeling in Schorisse, waarbij de leerlingen van de afdeling Woord van de Kunstacademie Vlaamse Ardennen en het toneelgezelschap Kwamarant onderweg verhalen en anekdotes vertelden over de Eerste Wereldoorlog in Maarkedal.
“We mogen deze oorlog nooit vergeten, want wat aan het eind van de oorlog, op deze dag in 1918 overbleef, was een verwoest en verscheurd land, een verwoest en verscheurd continent, een verwoeste en verscheurde wereld. Elk leven, elk huis, elke straat, elk dorp, elke gemeenschap, elk land, heel Europa moest vanaf de grond opnieuw worden opgebouwd.
En zo gebeurde. Want de mens is taai. De mens overleeft. Maar de littekens blijven.
Het drama van 14-18 is in ons collectief geheugen gegrift, en heeft de verdere loop van de geschiedenis tot op vandaag mee bepaalt”, aldus schepen van Cultuur Isabel Van Quickelberghe.