Slimme vuilnisbakken in Maarkedal: software en sensoren zorgen voor efficiënter en duurzamer afvalbeheer

Op 21 oktober 2023

Afgelopen zomer werkte het gemeentebestuur van Maarkedal mee aan het pilootproject van Rebin, een jonge onderneming die inzet op slim afvalbeheer.

Als groene, landelijke gemeente in de Vlaamse Ardennen, is Maarkedal een populaire wandel- en fietsbestemming met heel wat trage wegen. Langs die trage wegen, op de dorpspleinen en op een aantal plekken zoals speelnatuur Puttene, de kapel Sint-Vincentius, het uitkijkpunt in Schorisse,… staan openbare vuilnisbakken, net zoals bij de bushaltes van de Lijn en bij de zitbanken waar je van het mooie landschap kan genieten. Verspreid over het grondgebied van de gemeente gaat het om een 55-tal locaties, goed voor samen meer dan 70 vuilnisbakken.

Als je weet dat onze gemeente 175 km gemeentewegen heeft, dan zal het niet verbazen dat er wel wat arbeidstijd gaat naar het ledigen van deze vuilnisbakken; het brandstofverbruik en de uitstoot nog buiten beschouwing gelaten. Tot voor kort werd gewerkt met een vaste ophaalroute, met tijdens de zomermaanden tot twee ophaalmomenten per week, wat per route telkens een halve dag in beslag nam. Het nadeel van dergelijke vaste ophaalroute is dat sommige vuilnisbakken vóór de reguliere ophaling al overvol waren terwijl de lediging voor andere locaties nog helemaal niet nodig was.

Ook de drie jonge ondernemers van Rebin zagen dat deze arbeidsintensieve methode efficiënter kon aangepakt worden en stelden een pilootproject voor aan de gemeente Maarkedal. “In de bestaande vuilnisbakken plaatsten we sensoren, die het vulniveau van de vuilnisbakken meten. Daaraan wordt software gekoppeld. Aan de hand van het vulniveau wordt een ophaalroute samengesteld”, vertelt Kyany Delrue van Rebin. “Uiteraard alleen langs de volle vuilnisbakken en via de kortst mogelijke route.  De softwareapplicatie houdt naast de data over de reguliere ophalingen, ook informatie bij over meldingen en ophalingen van sluikstort. Ook voor deze meldingen worden de kortst mogelijke routes gecreëerd. Door het consequent bijhouden van deze sluikstortdata zal het op termijn mogelijk zijn gericht te anticiperen en beleidsbeslissingen te nemen in de strijd tegen de zwerfvuilproblematiek”.

Na het pilootproject van enkele maanden waren de eerste resultaten al duidelijk zichtbaar. “Door het vermijden van omwegen langs quasi lege of halfvolle vuilnisbakken besparen we ongeveer 40% op het aantal afgelegde kilometers. zegt Frederik Van Nieuwenhuyze, schepen van openbare werken. “De ‘slimme’ ophaalroutes nemen 44% minder tijd in beslag, wat betekent dat de medewerkers van de Technische Uitvoeringsdienst voor andere taken kunnen worden ingezet. Het project is een mooi voorbeeld van hoe het inzetten van technologie resulteert in een efficiënter manier van werken”. 

“We doen ook een mooie milieuwinst, want naast het verminderd gebruik van fossiele brandstoffen, wordt ook het verbruik van de daartoe bestemde vuilniszakken aanzienlijk verminderd”, zegt Filip Meirhaeghe, schepen van milieu.

Na het succesvolle pilootproject werd beslist om de samenwerking met Rebin te verlengen, te starten met één jaar, om daarna verder te evalueren. “Als burgemeester vind ik een propere gemeente belangrijk. Overvolle vuilnisbakken leiden al snel tot omliggend zwerfvuil en klachten van buurtbewoners. Door de samenwerking met Rebin kunnen we vermijden dat de vuilnisbakken te laat geledigd worden. Een slim systeem, met heel wat voordelen en potentieel”, volgens burgemeester Joris Nachtergaele.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is