Maarkedal voert toeristenbelasting af

Op 18 juni 2021

De gemeente Maarkedal ziet definitief af van de invoering van een toeristenbelasting. Het gemeentebestuur hoopt met deze maatregel de horeca in Maarkedal een hart onder de riem te steken en wil hiermee vermijden dat de eerste stappen richting een voorzichtig herstel van een belangrijke, lokale sector worden gefnuikt.  

Met deze beslissing gaat het gemeentebestuur bewust in tegen haar eigen bestuursakkoord, waarin de invoering van een toeristenbelasting werd opgenomen voor deze legislatuur. Er lagen reeds concrete plannen op tafel om een taks in te voeren in het begin van de zomer van 2020. Maar in het voorjaar gooide corona toen roet in het eten.

Na een uitstel vorige zomer komt nu een definitief afstel. “Nu we de economische schade voor onze gemeente kunnen opmeten, zien we dat het vooral onze horeca is die na maanden sluiting het zwaarst heeft geleden”, zegt burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA). “Dat we de afgesproken toeristenbelasting nu niet meer zullen invoeren, betekent eigenlijk een indirecte en broodnodige steunmaatregel voor onze horeca.”

Voor de coronacrisis was het toerisme in Maarkedal aan een sterke opmars bezig. “Het is duidelijk dat de laatste jaren meer en meer mensen de weg vonden naar het hart van de Vlaamse Ardennen. Tussen 2014 en 2019 steeg het aantal overnachtingen in onze gemeente van ongeveer 8.000 naar 24.000. Toerisme is onmiskenbaar een belangrijke bron van inkomen geworden voor heel wat ondernemers in onze gemeente”, verduidelijkt schepen voor Toerisme Isabel Van Quickelberghe (N-VA). “We moeten er nu in de eerste plaats alles aan doen zodat onze horeca kan herstellen van deze zware klap.”

Voor de gemeente betekent deze beslissing nu uiteraard minder inkomsten.  “Vanaf 2022 hadden we van de toeristenbelasting een jaarlijks inkomen van 20.000 euro begroot.  Het lijkt ons in deze bizarre periode belangrijker om de lokale economie te steunen, vandaar dat we de toeristenbelasting definitief schrappen uit ons bestuursakkoord.” Aldus schepen van financiën en lokale economie Filip Meirhaeghe (Open Vld).

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is