Vereffening gemeentelijke holding - Maarkedal zwaarder getroffen dan gemiddelde Vlaamse gemeente

Op 26 oktober 2011

Voor Maarkedal betekent de vereffening van de gemeentelijke holding een verlies van 100.000 euro. Ook het wegvallen van de dividenden resulteert in budgettaire minderontvangsten. Voor onze gemeente betekende dit in 2008 nog bijna 1 % van de totale gewone ontvangsten waardoor Maarkedal dus zwaarder getroffen wordt dan de gemiddelde Vlaamse gemeente (0.58 % van de totale ontvangsten ). "N-VA Maarkedal wil hieruit lessen trekken en het speculeren en aangaan van risicobelegingen in de toekomst vermijden." aldus Eddy De Waegenaere, ondervoozitter N-VA Maarkedal.

De Gemeentelijk Holding staat op het randje van het faillissement en gaat naar alle waarschijnlijkheid in vereffening. De aandeelhouders van deze holding zijn de Belgische steden en gemeenten. De holding is op zijn beurt aandeelhouder van wat nog rest van Dexia, nadat het bankgedeelte werd genationaliseerd.
 
Bij een eerste crisismoment in 2009 tekenden bepaaalde gemeenten als aandeelhouders van de holding nog in op een kapitaalverhoging die tien jaar lang een onrealistisch superdividend van 13% zou opleveren.

Ook sommige gemeenten in onze regio tekenden in op deze kapitaalverhoging tegen 40,96 euro per aandeel in (o.a. Maarkedal – 110.715 euro; Oudenaarde – 478.618 euro; Ronse – 428.605 euro) Andere gemeenten zoals Brakel, Kluisbergen, Herzele en Nazareth beslisten om niet mee te doen.

Voor deze bijkomende participatie werd in 2010 éénmalig een dividend van 17.170 euro uitbetaald.

De gevolgen van het opdoeken van de Gemeentelijke Holding voor de gemeenten-aandeelhouders situeren zich op verschillende terreinen:

  • Op dividenden van de Gemeentelijke Holding moeten de gemeenten niet meer rekenen. Voor Maarkedal betekende dit in 2008 nog bijna 1% van de totale gewone ontvangsten. Het gemiddelde voor een Vlaamse gemeente bedroeg ongeveer 0,58% wat betekent dat Maarkedal harder getroffen wordt dan de gemiddelde Vlaamse gemeente.
  • Dit geldt ook voor de 13% die was beloofd aan de gemeenten die in 2009 deelnamen aan de kapitaalverhoging. zij hebben één schijf van 13% ontvangen. Het wegvallen van de dividenden betekent budgettaire minderontvangsten.
  • Het belang van de gemeenten in de Gemeentelijke Holding (zowel de historische participatie als wat erbij kwam in 2009) is wellicht definitief verloren. Dit betekent dat de gemeenten boekhoudkundig een minwaarde zullen moeten registreren, maar die blijft normaal gesproken zonder budgettaire gevolgen. Gemeenten die hebben deelgenomen aan de kapitaalverhoging van de Gemeentelijke Holding in 2009 (en hiervoor dus budgettaire middelen hebben ingezet) zijn die inleg zo goed als zeker helemaal kwijt. Maarkedal verliest dus ongeveer 100.000 euro aan de laatste kapitaalverhoging.

N-VA Maarkedal vraagt dan ook om uit het debacle van de Gemeentelijke Holding lessen te trekken. Het behoort volgens ons niet tot het takenpakket van een gemeente om met belastingsgeld risicobeleggingen aan te gaan en te speculeren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is