U bent hier
N-VA kandidaten Nachtergaele en Vandevelde maken van stortplaats Louise-Marie verkiezingsthema
Op zaterdag 8 maart 2014 voert de N-VA uit Zuid-Oost-Vlaanderen actie tegen het toekennen van een vergunning voor een stortplaats categorie 2 te Ronse. N-VA Volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele schreef op vraag van de N-VA- kandidaten uit de betrokken gemeenten Wim Vandevelde (Ronse) en Joris Nachtergaele (Maarkedal) hieromtrent een brief aan de bevoegde minister van leefmilieu Joke Schauvlieghe.
Matthias Diependaele: “De minister gaf zelf haar goedkeuring aan de toekomstvisie van de OVAM mbt stortplaatsen in Vlaanderen. Daarin wordt gesteld dat er in het Vlaams Gewest voldoende stortcapaciteit aanwezig is voor de komende 9 jaar. Om deze reden adviseert OVAM geen vergunningen meer te verlenen op nieuwe locaties, zoals in Ronse.”
Op 10 oktober 2013 vernietigde de Raad van State de reeds vroeger toegekende milieuvergunning van het bedrijf. Die milieuvergunning was in beroep toegekend door de minister tegen het negatief advies van OVAM en de provincie in. Nochtans ligt de stortplaats langs 3 zijden tussen bossen die deel uitmaken van habitatrichtlijngebied. Dat is Europees beschermde topnatuur. Daarenboven is het reliëf van de streek sterk geaccidenteerd waardoor grondverschuivingen niet uit te sluiten zijn, los van de vraag of vigerende veiligheidsmaatregelen in dat geval voldoende zouden zijn.
De Raad van State argumenteerde dat de minister onvoldoende had gemotiveerd waarom ze het advies van zowel de OVAM als de bezwaren van de lokale actiegroepen naast zich had neergelegd. Opvallend is dat de OVAM de huidige stortcapaciteit in Vlaanderen voldoende noemt, en geen vragende partij is voor nieuwe stortplaatsen. Daarnaast was de overheidsinstantie niet overtuigd van de genomen veiligheidsmaatregelen in een sterk heuvelend landschap met kans op grondverschuivingen.
Joris Nachtergaele (N-VA Maarkedal): “Op dit moment vraagt OB&D een nieuwe milieuvergunning aan. Wij roepen minister Schauvliege op om gehoor te geven aan de gemotiveerde bezwaren van de omwonenden en het advies van OVAM op te volgen. Ook als gemeente zullen we ons op alle mogelijke manieren blijven verzetten.”
Tijdens het openbaar onderzoek voor het toekennen van de vergunning in de beroepsprocedure werden zo maar even 272 bezwaren ingediend door buurtbewoners. De opmerkingen waren heel uiteenlopend: er wordt niet voldaan aan het natuurontwikkelingsplan, er is doorsijpeling mogelijk van het vervuilde oppervlaktewater in het grondwater, er is reeds voldoende stortcapaciteit in Vlaanderen, er zijn nadelige effecten voor het toerisme, er is hinder van stof en geluid, er is doorsijpeling mogelijk van gevaarlijke stoffen in zeer waardevol gebied, er is geurhinder en hinder door bijkomende transporten.
Wim Vandevelde (N-VA Ronse): “Het is opmerkelijk dat de minister met die bezwaren geen rekening heeft gehouden. Dit leeft nochtans in onze stad. Vandaar dat wij de minister willen vragen om nog voor de verkiezingen een beslissing te nemen. Te veel mensen leven nu in onzekerheid over hun leefomgeving.”
Matthias Diependaele (lijsttrekker Vlaams Parlement)
Wim Vandevelde ( 10e plaats Vlaams Parlement)
Joris Nachtergaele ( 6e plaats Kamer van Volksvertegenwoordigers)