Maarkedalse senioren zijn tevreden, gezond én goed omringd door familie en vrienden

Op 3 december 2014

OCMW Maarkedal deed grootschalig onderzoek naar welzijn en behoeften senioren                         

Het Maarkedalse bestuur heeft zich tot doel gesteld oudere Maarkedallers zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten verblijven. Daarom werd naast het aanbieden van de bestaande diensten, onder andere nagedacht over de wenselijkheid van de oprichting van een gemeentelijke klusjesdienst en een “telefooncirkel” waarbij maatschappelijke assistenten op geregelde tijdstippen senioren zouden opbellen om een praatje te slaan.

1.  Bevraging sociale dienst OCMW-Maarkedal

Om de wenselijkheid van een dergelijke dienstverlening te onderzoeken, zette de sociale dienst van het OCMW van Maarkedal hiervoor deze zomer een grootste bevraging op touw. De maatschappelijk werkers van het OCMW brachten tijdens de zomervakantie een persoonlijk bezoekje aan meer dan 100 70-plussers in Maarkedal. Maar liefst 88 onder hen werkten mee aan het onderzoek.

N-VA Maarkedal - OCMW - SeniorenDe maatschappelijk werkers peilden naar de gezondheidstoestand, de hulp die de senioren van anderen krijgen, de eventuele problematiek van eenzaamheid en sociale isolatie en de nood aan de oprichting van een klusjesdienst.

2. Resultaten?

“De resultaten van dit onderzoek waren verbazend positief en leerden ons dat de Maarkedalse senioren tevreden én gezond zijn en op heel wat hulp van familie en vrienden kunnen rekenen” aldus OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele (N-VA).

Zo zijn er 54 senioren die weinig tot geen problemen hebben op medisch vlak, behalve last van wat ouderdomskwaaltjes. Deze beletten hen niet om het huishouden of de tuin te doen.

Meer dan de helft van de 70-plussers zegt zelf in een goede gezondheid te verkeren. De senioren worden ook vaak goed omringd én geholpen door anderen: hun partner, de kinderen of schoonkinderen, de kleinkinderen, door een professionele hulp zoals een tuinman, de buren,…

Uit de bevraging blijkt tevens dat zowel een klusjesdienst als een project rond éénzaamheid, niet wenselijk en noodzakelijk is. Slechts een heel klein percentage van het aantal bevraagde senioren vond dit wenselijk. Wij vonden het als bestuursmeerderheid immers belangrijk – om vooraleer blind over te gaan tot de creatie  van een nieuwe dienst – eerst te peilen naar de nood.

3. Oordeel OCMW-raad

Op 16 oktober beëindigde de OCMW-raad dit onderzoek door te concluderen dat de Maarkedalse senioren niet meteen nood hebben aan extra dienstverlening vanuit gemeente of OCMW.  

“Wanneer er bij onze senioren geen vraag bestaat naar een gemeentelijke klusjesdienst, omwille van het feit dat de senioren zich nog goed omringd weten door familie en vrienden, en daarnaast er genoeg alternatieven voorhanden zijn op de privémarkt, dan kan je als overheid eigenlijk enkel tevreden zijn. Het heeft bijgevolg geen zin om hieromtrent nog eigen initiatieven te nemen“, aldus Steve De Boever, OCMW-raadslid (N-VA).        

4. Details van de bevraging bij 88 senioren in Maarkedal

Periode van de bevraging: juni, juli, augustus 2014

Door wie: de maatschappelijk werkers van het OCMW van Maarkedal

Bij wie: senioren tussen de 70-80 jaar

Hoe:  door een huisbezoek

Algemene gegevens:

40 mannen en 48 vrouwen werden bevraagd.

De gemiddelde leeftijd is 75 jaar.

Over de leefsituatie:

  • 22 personen zijn alleenstaand;
  • 59 pesonenen zijn gehuwd;
  • In 7 huishoudens (alleenstaande of gehuwden) wonen er inwonende kinderen of anderen bij.

Over de woonst:

  • 76 personen wonen in een alleenstaande woning;
  • 7 personen wonen in een rijwoning;
  • 5 personen wonen in een tweewoonst;

 Gezondheid:

  • 54 senioren hebben geen tot weinig problemen op het medisch vlak, behalve last van wat ouderdomskwaaltjes. Deze beletten hen niet om het huishouden of de tuin te doen. Meer dan de helft van onze 70- plussers zegt een goede gezondheid te hebben;
  • 18 senioren zeggen medische problemen te hebben, die hen echter niet beletten om het huishouden te doen;
  • 13  senioren zeggen medische problemen te hebben, waardoor ze voor het huishouden en de tuin aangewezen zijn op anderen;
  • 4 70- plussers zegt door zijn leeftijd aangewezen te zijn op anderen om het huishouden en de tuin te onderhouden.

Wie helpt? Onze senioren worden vaak geholpen door een combinatie van personen: echtgenoot en kinderen, kinderen en buren,…

  • 43 senioren hebben hulp van hun kinderen of schoonkinderen;
  • 42 ouderen krijgen professionele hulp: een poetsvrouw, stielmannen om iets te repareren,…;
  • 41 personen hebben hulp van hun partner;
  • 12 senioren hebben hulp van hun kleinkinderen;
  • 12 mensen worden ook geholpen familieleden, zoals broer of zus;
  • 7 personen worden geholpen door hun buren;
  • 5 personen hebben hulp van inwonende anderen.

Waarvoor doen onze senioren het meest beroep op anderen?

Met anderen wordt niet de echtgenoot bedoeld, maar bijvoorbeeld de kinderen of een stielman.

  • Moestuin onderhouden;
  • Kleine reparaties in huis;
  • Kleine snoeiwerkjes;
  • Naar het containerpark gaan;

Hebben onze senioren nood aan een klusjesdienst?

Op deze vraag kregen de maatschappelijk werkers het meest het antwoord dat de senior geen nood had aan een klusjesdienst of dat hij/zij er nu geen behoefte aan had, maar misschien vroeg of laat wel: als zij zelf of de kinderen het allemaal niet meer kunnen doen.

  • 54 senioren hebben geen nood aan een klusjesdienst;
  • 30 mensen hebben er misschien behoefte aan: 15 senioren antwoordden op deze vraag vaak: nu niet, misschien later of wie weet hoe we ons binnen 6 maanden voelen,…;
  • 4 senioren hebben zeker nood aan een klusjesdienst; 

Volgende opmerkingen werden gesteld:

Eén iemand stelt dat de eventuele nood aan een klusjesdienst afhankelijk van het bedrag er van zal zijn. 

Eén iemand heeft eerder behoefte aan een vervoersdienst.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is