U bent hier
Maarkedals cultuurtempel heet voortaan “Marca”
In ons bestuursakkoord hebben wij gestipuleerd dat wij als gemeente een actieve rol zouden spelen, in het uitbouwen van een vooruitstrevend, lokaal cultuurbeleid.
Toen wij hoorden dat wij hiervoor via de Vlaamse Overheid hoge subsidies konden bekomen, werd er in 2013 gestart met de opmaak van een degelijk dossier.
Om in aanmerking te komen voor subsidies moesten we voldoen aan een aantal voorwaarden. We moesten nl. beschikken over een Gemeenschapscentrum. Deze term slaat op het geheel van de infrastructuur die de gemeente beheert voor de organisatie van culturele activiteiten.
Hiervoor kwamen drie locaties in aanmerking:
- De vergaderzaal op de tweede verdieping van het administratief centrum Valerius De Saedeleer
- Het oud gemeentehuis van Schorisse
- De Sint-Eligiuskerk
Alleen was de Sint-Eligiuskerk geen eigendom van de gemeente. Maar in nauw overleg met het bisdom en het kerkbestuur werd deze kerk op 16/12/2013 via een bisschoppelijk decreet onttrokken aan de eredienst. Dit was een belangrijke stap op weg naar subsidies.
Uiteindelijk kregen we op 30/4/2014 het fantastische nieuws dat Maarkedal vanaf dit jaar recht heeft op meer dan 34.000 euro subsidies per jaar en dit de volledige legislatuur.
Het begin van een mooie culturele toekomst voor Maarkedal.
Marca - een nieuwe naam, of ?
Een nieuwe stap, dus ook een nieuwe naam. We kozen voor “het Marca”. Deze naam heeft een historische betekenis, want de deelgemeente Maarke droeg in de 11de eeuw ook de naam Marca, wat zoveel betekent als grens of grensplaats.
Bij een nieuwe naam hoort ook een nieuw logo. Hiervoor deden we opnieuw beroep op Stefan David, de man die verantwoordelijk is voor onze vernieuwde gemeentelijke huisstijl.
De programmatie ligt nog niet vast, maar het is de bedoeling dat wij zoveel mogelijk dingen willen uitproberen, zoveel mogelijk zaken een kans geven. Ook heel belangrijk is dat jong (lokaal) talent hier zijn plaats krijgt op het podium en dat we op een respectvolle manier omgaan met de waarde van dit gebouw.
Ontmoetingsplaats
Naast het podium moet het Marca ook een ontmoetingsplaats zijn, een open huis waar mensen cultuur komen opsnuiven en beleven. Een plek waar na de voorstelling nog wat kan bijgepraat worden bij een glas wijn of een frisse pint.
“Het Marca wil een cultuurhuis zijn, een plek van ontmoeting voor iedereen, in de eerste plaats voor alle inwoners van Maarkedal”, aldus een trotse schepen van cultuur Isabel Van Quickelberghe.